Schütz i Liden

Anne-Lise Lindberg Sjödin och Lidens kyrkokör har gått vidare från förra årets ”Schubert i Liden”. Årets konsert är ett samarbete med kyrkokörerna i Attmar (Lars Lind), Skön (Ann-Kristin Färnström), och Njurunda (Marie Ottosson). Gästdirigent och organist från stiftet var Helén Lundqvist-Dahlén. Solister var körledarna och Conny Pettersson.

Temat i år var Heinrich Schütz som har gjort flera dubbelköriga verk och några av dessa framfördes effektfullt med körerna utspridda på olika platser i kyrkan.

Bilder från helgen ( här )

Hör här ett exempel på Schütz med alla medverkande:
Gud, när vi blott dig äger – mp3, 50s, 1,6MBHeinrich Schütz var mitt i karriären då Sundsvalls stad bildades. Han skrev musik under 30-åriga kriget. Han var nio år äldre än Gustav II Adolf och överlevde honom med 40 år. Hans musik står sig än.

Läs här vad Sundsvalls tidning sa: recension

Konserten arrangerades av Lidens församling, Härnösands stift och Sensus. Jag spelade in och inspelningen har skett i samarbete med Järkvissle Film & Media. Skivor finns att köpa från Lidens kyrkokör eller kontakta oss här

Inspelningen är ett helt kapitel för sig. Med flera uppställningar där en uppställning hade en kör i varje hörn, en annan en kör framtill och en på orgelläktaren och tredje med kören samlad fram så blev det en komplicerad inspelning med många mikrofoner och stativ. Det blev inte lättare av att sångare placerades uppe på sidoläktare framtill också. Sedan får man inte glömma musikerna, cello, violin och flöjter.  För undvikande av alla missförstånd så är det så att mikrofonerna användes uteslutande för inspelning till CD. Det fanns ingen förstärkning av musik alls.

Det här inlägget postades i bilder, musik, musikbilder, programverkstaden. Bokmärk permalänken.